La Solidaritat no és una opció!

Fa pocs dies vàrem rebre la visita a Mallorca d’un company de Partit que ens venia a xerrar sobre temes de Medi Ambient, concretament de residus. Un tema aquest, per dedicar-hi un comentari més extens (pot ser un altre dia), però a mi el que me va cridar l’atenció de les seves intervencions fa ser l’èmfasi que va fer sobre la solidaritat. Solidaritat entesa de forma amplia. Solidaritat amb les persones que conviuen en aquest mon amb nosaltres, però també solidaritat amb les que viuran en un futur, amb els que encara no hi són, però que també necessiten que els donem veu.

Crec sincerament, que no podem seguir pel camí de la insolidaritat amb el nostre entorn, amb el nostre territori. No tenim cap dret ni un de deixar un mon pitjor del que nosaltres ens hem trobat. Al contrari, la nostra obligació hauria de ser deixar-ho millor.

Es imprescindible mes que mai no malgastar, no tudar, no viure per damunt les nostres possibilitats, ens diuen des de les administracions locals, nacionals i internacionals. Però la veritat és que les propostes que es fan i les accions que duen a terme van en la direcció contraria: Tot al servei de la economia, de les comptes, dels mercats. Solidaritat, sostenibilitat, ara no toca, costen doblers i ara no n’hi ha, ens diuen.

Jo dic tot el contrari. Si ara no planificam, si ara no miram un poc mes allà del present, del curt termini, la castanya serà encara mes grossa!

Pot ser a nivell individual cada persona pugui elegir ser o no ser solidari, encara que jo no comparteixo aquesta afirmació, el que NO pot ser de cap de les maneres, és que les administracions públiques, ja siguin ajuntaments, consells, o governs a tots els nivell, no siguin solidaris.

La administració pública per definició ha de ser solidaria, si o si. Administrar lo públic es, o hauria de ser, precisament això, un acte de solidaritat permanent, tant amb els ciutadans com amb els territoris. I totes les seves accions haurien d’anar dirigides a fer una societat més solidaria, un medi mes sostenible i un entorn mes protegit.

Perquè, si no ho fa l’Administració pública qui ho farà? Associacions ciutadanes, organitzacions sense ànim de lucre, grups ecologistes? Poden ells sols fer front a les grans corporacions multinacionals (ara es diuen “els mercats”) que tenen com a únic objectiu el benefici propi i no l’interès general?.

Jo crec fermament que NOMES des de lo públic és pot garantir una societat mes justa, mes igualitària, més solidaria. Per tant, els serveis bàsics i els drets fonamentals només es poden gestionar be, eficientment, des de l’àmbit de lo públic. La eficiència econòmica no és incompatible amb la rendibilitat social, gaire be al contrari.

La gestió de l’aigua, dels residus, de la sanitat, de l’educació, dels serveis socials, de la seguretat de les persones, de la protecció del patrimoni, de la conservació del territori, etc., han d’estar dirigits, planificats i coordinats des de lo públic. I això no és incompatible amb una gestió complementaria des de l’àmbit privat de tots aquest serveis. I molt manco és incompatible amb un gestió econòmica eficient (que no eficaç) dels doblers de tots. El benefici immediat, a curt plaç que cerquen alguns, té costos econòmics enormes a mig i llarg termini, costos que hauran de pagar els que ara no hi son.

La solidaritat no és una opció per les administracions públiques, és LA PRIMERA I MÉS GRAN OBLIGACIÓ que tenen.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a La Solidaritat no és una opció!

  1. mramon2011 ha dit:

    Les administracions han de intentar aconseguir una rentabilitat, però no una rentabilitat econòmica, sino una rentabilitat social i aquesta sempre ha d’estar per damunt els interesos econòmics.
    Pep Ramon

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s