L’aigua és nostra!!!

Aquest era el lema que dissabte passat uns centenars de persones a Binissalem exhibien a la pancarta de la manifestació en contra de la privatització del servei.

Missatge clar, però sobre tot encertat, l’aigua és un bé de domini públic, de titularitat pública destinat a l’ús públic o al servei públic. Ho diu la llei estatal d’aigües i també la ONU.

Per tant la planificació, control i gestió del Servei, ha de ser (hauria de ser) públic i NO privat.

Crec que això és raó suficient per donar suport als manifestants de Binissalem.

El mateix dia (dissabte 4 Novembre) jo estava amb els meus companys de Manacor tractant el mateix tema, si seguir amb la nefasta gestió del concessionari o reconduir la situació i fer la gestió des de l’administració pública.

Ambdós llocs, i gairebé per tot, sempre darrera la privatització hi ha el mateix: Ineptitud dels governants, amics que tenen empreses privades i pot ser, altres motius inconfessables que tots ens imaginam.

De totes formes, hi ha raons més que sobrades per defensar la gestió pública del servei d’aigua potable i clavegueram, a més de les evidents que he dit abans:

  • Extracció o gestió dels aqüífers. Mentre l’empresa privada, com és normal, farà una explotació amb un horitzó dels anys que té la concessió, siguin 10, 20 o 30 anys i per tant, la sobre-explotació serà un fet, per l’administració pública l’objectiu es molt diferent. Els aqüífers s’han d’explotar en seny i criteri perquè ens han de durar més que tot una vida, la nostra i la de les futures generacions. Això es diu sostenibilitat.

  • Fuites. Pot ser penseu que a l’empresa privada tampoc l’interessi que hi hagi fuites a la xarxa, igual que a l’administració pública. Idò no, no és ben bé així. L’interès per arreglar una fuita vindrà determinada pel període de la concessió i pel seu cost o rendibilitat de tot el servei. Però és que a més, si la fuita, encara que sigui petita, està després del comptador, dins la pròpia casa, molt millor, la facturació serà superior, i moltes petites fuites en sumen una de gran. En canvi l’objectiu públic ha de ser vetllar per un ús responsable de l’aigua, la finalitat no és facturar molt, la finalitat és donar servei suficient i de qualitat.

  • Consums. Suposo que tothom entendrà que el que cerca l’empresa privada és que es consumeixi molt, per facturar molt i augmentar ingressos. Des de lo públic cercam el contrari, con menys consums millor. L’aigua és un be escàs.

  • Tarifes. Des de l’àmbit privat molt millor tarifes senzilles, no progressives, fàcils d’aplicar, que facilitin consums elevats. Des de lo públic al contrari, tarifes progressives fomentant el consum responsable i penalitzant el consum exagerat.

  • Controls sanitaris i qualitat de l’aigua. Des de lo privat, complir l’expedient (per cert, en pocs llocs es compleix). Des de lo públic, els controls sanitaris són (han de ser) una prioritat.

  • Econòmic. La finalitat de l’empresa privada és que hi hagi benefici amb l’explotació del Servei. La finalitat pública només cerca cobrir costos.

Realment podria seguir, però m’allargaria molt. És un tema que m’apassiona, ho conec un poc i tenc proves empíriques de tot el que he dit. Els objectius d’una gestió pública i d’una privada són molt diferents i moltes vegades contradictoris.

La conclusió és clara: L’aigua és nostra, de tots, PÚBLICA i el Servei, la seva gestió, control i planificació també ho han de ser. Las raons també: Perquè amb la gestió pública del Servei d’Aigua Potable i Clavegueram els ciutadans tindrem millor servei, més qualitat de vida, un món més sostenible i ens sortirà molt més econòmic.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s