Maleit deute! Un exemple.

No aturen! Dia si i dia també, sempre el mateix. Hem viscut per damunt les nostres possibilitats, hem gastat el que no teníem, hem estat de festa, …. Per cert, encara que només sigui per definició el deute és precisament això, gastar (millor dit invertir) ara, per anar tornant al llarg del temps. I també és precisament gràcies al deute que el 90% de les persones tenen, per exemple, una casa on viure dignament. Són pocs els que poden comprar aquestes coses que han de durar tota una vida al contat, tot de cop.

Està de moda ficar a tothom al mateix sac i generalitzar. Sense massa arguments, sense donar cap explicació. Avui tothom sap molt d’economia, tothom és expert i sovint escoltam aquests tipus d’afirmacions. Jo reconeix-ho que d’economia no en se gaire, malgrat tengui la carrera.

Però si que puc explicar el que conec del meu poble, dels darrers 12 anys on he participat del govern municipal, i que a més no és un cas aïllat ni extrem. De fet l’Ajuntament de Puigpunyent està a la mitjana de tots els municipis de Mallorca en quant a deute per habitant.

Que suposa aquest deute, on s’ha gastat i perquè, aquí o teniu:

  • Aigua i clavegueram a Galilea. Un servei bàsic i obligatori que a més era un problema de salut pública, per la contaminació dels pous negres.

  • Carrer nou que comunica el poble amb el poliesportiu, escola, parc verd i descongestiona el centre. Un vial imprescindible pel nostre poble.

  • Escola Nova. Senzillament una qüestió d’espai. No havia lloc per tots els nins i nines.

  • Escoleta 0 a 3 anys. Una necessitat imprescindible per 30 famílies que necessiten anar a fer feina i no tenien on deixar els seus infants.

  • Centre de salut digne, sense humitats, amb espai suficient i sense barreres arquitectòniques.

  • Dipòsits d’aigua potable per garantir el subministrament als diferents nuclis urbans.

  • Piscina Municipal. On els infants i les seves famílies que no tenen piscina privada puguin gaudir l’estiu.

  • Aigua a Son Serralta. És el mateix cas que Galilea.

  • Remodelació Plaça Ajuntament. Quasi l’única que tenim i que tenia greus problemes d’aigües brutes i pluvials, a més de l’espai.

Són inversions que ja paguem i seguirem pagant els propers 10 o 15 anys, que són per tota una vida (pot ser mes) i que segons la liquidació aprovada fa poques setmanes representen un 4,4% del pressupost 2011.

És molt dedicar uns 4 o 5 € de cada 100 a tornar capital més interessos?.

A l’any 1999, quan nosaltres entrarem al govern municipal, aquesta part del pressupost destinada a tornar deute era el 5,3%. Les previsions pels propers anys són una mica més elevades (no gaire) per dos motius. Primer perquè el Govern no ha pagat el seu deute i això ha obligat a l’Ajuntament a demanar un nou préstec, i també perquè els interessos han augmentat.

Però de veritat algú creu que això és exagerat? Que s’han mal gastat o invertit malament aquests doblers? Que dedicar un 4, 5 o 6% del pressupost a tornar deute és imprudent? Perquè el fet de garantir uns bons serveis bàsics i drets fonamentals ara és un desastre i fa 20 anys no ho era?. Quin sentit té l’Administració Pública si no és fer això?

Pot ser hi ha alguns llocs on s’ha abusat i s’han fet alguns desbarats, però no a la majoria. És injust i falç dir allò de que “tots són iguals”!

Sincerament i de forma clara, de maleit deute RES de RES. Al contrari, quina sort que puguem tenir aquests serveis i aquesta qualitat (dignitat) de vida gràcies al deute, malgrat alguns ens vulguin fer creure el contrari.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s